Plantera träd i Israel: En park som hyllar Raoul Wallenberg

Var med och skapa en park som hyllar Raoul Wallenberg!
  • För att ge en jubileumsgåva i denna insamling som Himlen TV7 stödjer, använd Keren Kajemets bankgiro 733–9518. Märk betalningen ”Raoul Wallenberg”.

I januari var det 75 år sedan den svenske diplomaten sist sågs i frihet

Raoul Wallenberg utförde en hjälteinsats för ungerska judar i Budapest men sveks av svenska myndigheter när han därefter greps av Röda armén i januari 1945. Via en insamling från Keren Kajemet och Himlen TV7 ska en park i centrala Israel nu uppmärksamma den svenske diplomatens livsgärning och hjältemod.

Raoul Wallenberg försvann i januari 1945 efter att ha fängslats av sovjetiska myndigheter när Röda armén invaderade Budapest. Det skulle därefter dröja mer än sju år innan Sverige officiellt begärde att Raoul Wallenberg skulle ”återföras till Sverige”. Det var utrikesminister Östen Undén som den 11 februari 1952 kallade Sovjets ambassadör Rodionov till UD för att framföra det svenska kravet.

Raoul Wallenberg är internationellt uppmärksammad för sina insatser för att rädda tiotusentals ungerska judar från Förintelsen. Som Sveriges särskilda sändebud i Budapest under andra halvåret av 1944 utfärdade Wallenberg skyddspass och skyddade judar i byggnader som betecknades som svenskt territorium och räddade därmed tusentals liv.

År 1981 blev Raoul Wallenberg amerikansk hedersmedborgare, vilket han även blivit i Kanada, Ungern, Australien och Israel. Israel har även utsett Wallenberg till en av de ”Rättfärdiga bland folken”. Monument och gator har uppkallats efter honom över hela världen.

I samband med att Keren Kajemet i år firar att det är 110 år sedan verksamheten startade i Sverige kommer en park anläggas i hjärtat av Israel som ska påminna om de hjältemodiga insatser som den svenske diplomaten Raoul Wallenberg utförde i slutet av andra världskriget.

  • Alla som ger minst 750 kronor till Raoul Wallenberg-parken får ett vackert jubileumsdiplom som ett bevis på att man har gett en gåva till projektet. Parken – i centrala Israel mellan Jerusalem och Tel Aviv – kommer att vara en påminnelse om en viktig länk mellan det judiska folket och Sverige.

Parken ska uppmärksamma den svenska diplomatens osjälviska insats för att i svenska UD:s namn rädda tusentals judar från Förintelsen. En lista över alla donatorer kommer att förvaras i Jerusalem i en särskild hyllningsbok till Raoul Wallenbergs minne.

– En park i Israel till minne av en av Sveriges största hjältar blir en påminnelse både till Israel och till Sverige om den heroiska insats som Raoul Wallenberg utförde, säger Max Federmann på Keren Kajemet Israelfonden.

– Det blir dessutom en påminnelse till ryska och svenska myndigheter om att han inte är glömd. Listan på namn på alla dem som donerat till Raoul Wallenberg Park kommer att lämnas över till UD i början av 2021.

  • För att ge en jubileumsgåva i denna insamling som Himlen TV7 stödjer, använd Keren Kajemets bankgiro 733–9518. Märk betalningen ”Raoul Wallenberg”.

 

I Finland
kan du plantera träd i Israel genom att betala in till Himlen TV7:s finska stödförening Ristin Tuki ry:s konto: FI49 1112 3000 357662, referens 8727.
Inbetalningar till detta referensnummer förmedlas oavkortade till Keren Kajemet Finland. Hälften går till trädplantering, hälften till stöd för studerande vid den pedagogiska högskolan Ohalo. Vill du, kan du även beställa ett gåvobevis för inbetalningen. Kontakta oss då på respons [ät] himlentv7.se eller telefon 0400 813 573 (Finland).