JOBB på TV7!

Jag har lärt känna män och kvinnor som vill berätta om Guds godhet. Med Gud har jag fått växa i min egen takt.”

Intervju med TV7:s redaktör Susanna Suomi.

Vem är du och vad gör du på TV7?

Jag är Susanna Suomi, redaktör. Jag skriver artiklar i TV7:s tidning, gör tv-intervjuer och producerar programmet ”Berörd av Gud”. Också några informationsuppgifter hör till min befattningsbeskrivning samt sporadiska projekt, såsom att dubba serien Superbok och att utveckla programtextning.

Vad tycker du om i ditt arbete?

Jag tycker om att ha många olika ansvarsområden. Ingen dag är helt lik den andra, också arbetsåret går i takt med tidningarnas tidtabeller och inspelningarna av program. När man är med i mycket, lär man sig vad som händer i huset och genom det kan man få nya idéer. Å andra sidan kan det vara problematiskt att få tidtabellerna att gå ihop och där har jag försökt att utveckla skicklighet. En reporters arbete är verkligen intressant. När jag gör intervjuer för tidningen och till intervjuprogrammet, får jag träffa många kristna opinionsbildare och lärare. Jag lär mig någonting av varje intervju och min världsbild vidgas. Detsamma gäller programmet ”Berörd av Gud”, genom vilket jag har fått träffa modiga män och kvinnor som vill berätta om Guds godhet i sitt eget liv. Jag känner att jag är i mitt kall. Jag får använda mina gåvor och arbeta med det jag verkligen tycker om. Dessutom får jag dagligen vara med och föra världens bästa budskap till Finland och utanför Finland. Det är en stor gåva och jag är tacksam för den. Jag kom till huset på hösten 2012 för att fortsätta som redaktör istället för en medarbetare som var på föräldraledighet. Jag minns ännu hur fantastiskt det kändes då Matti Ojares ringde och berättade att jag hade blivit vald till uppgiften. Jag har erfarenhet av redaktörsarbete, men jag hade aldrig uppträtt framför kameran. Den första intervjun var jag väldigt nervös för. Jag tyckte det var en bragd att överhuvudtaget komma ihåg den intervjuades namn och ämnet som vi diskuterade. Sedan dess har det varit bra att få göra sådant som jag inte visste om jag skulle klara av. Gud har varit vid min sida hela tiden och hjälpt mig i mina nya utmaningar. De här åren har varit en spännande och rolig tid.

På vilket sätt har ditt förhållande till Gud vuxit under åren?

Jag har redan som barn hört om det som gäller tron och vuxit upp i en församlingsgemenskap. På tröskeln till vuxen ålder gjorde jag mitt eget val. I detta fanns inte någon speciell dramatik, jag bara bestämde att nu är det inte längre bara min mammas tro eller vår familjs tro, till vilken jag fostrats, som gäller. Jag gjorde ett val att följa Jesus i mitt eget liv. Förändringen från tidigare märkte jag på det att jag inte längre skämdes för min tro, utan vågade erkänna att det här tror jag på. Jag började också på ett nytt sätt känna medlidande med dem som inte kände Gud. Det har nu gått femton år sedan dess och jag kan säga att Gud har varit med mig i livets alla skeden. Han har lett mig i relationer, studie- och arbetsuppgifter samt även när jag sökt inriktning i livet. Han har fört mig till spännande äventyr utomlands, t ex genom ”Ungdom med uppgift” och lagt fram olika situationer inför mig, där jag kunnat använda mina gåvor. Han förde mig också hit till TV7 och har varit min hjälp varje dag. Med Gud har jag fått växa i min egen takt. Han har inte haft bråttom någonstans. Ibland har jag följt med hur någon med ett tungt förflutet som nyss kommit till tro snabbt börjat växa i ledarskap och i bibelkunskap och då funderar jag på, om jag nu också kunde göra något stort för Gud. Men Gud är så otroligt nådefull. Han låter mig vara sådan jag är och ta steg framåt i den takt jag kan. Också när Han uppmanar till bättring, gör Han det milt. Gud gläder sig bara över det att vi är Hans egna och lever nära Honom. Bildtext: Susanna Suomi är utbildad till magister i översättning och tolkning av engelska. Engelska får hon använda bland annat när utländska gäster intervjuas i kanalen.

Översättning

Eva-Maria Stenbäck